innovative construction and engineering professionals

736 West Harrisville Rd
Ogden, UT 84404
(385) 333-4400
office@hhicorp.com
Boise VA Research Building

Description:

HHI Corporation constructed a new Research and Education Laboratory for the VA Center in Boise Idaho. This building has eight full laboratories (Five on the 2nd floor and three on the 1st floor). The contract was awarded on October 21, 2010 and  completed on March 13, 2012. HHI Corporation served as the principle building and laboratory contractor. Before work on the building could begin HHI organized and carried out the removal of existing sewer and asbestos piping that were under the construction site, other site work included earthwork, utilities, asphalt paving, planting and irrigation, storm and sanitary sewer, and foundation drainage. Work on the 18,240 SF two story facility included an HVAC system, architectural finishes, mechanical yard equipment including air handler, two chillers, four roof top fans, two medium power transformers and all new landscaping. The center piece of this project is the eight fully equipped laboratories with fume hoods as well as vacuum and gas systems. A new re-engineered stainless steel exhaust system for all eight laboratories had to be built for the fume hoods. The parts of this project that were unique to hospital construction include; folding partitions, FRP Panels, walk-in coolers, metal lockers, laboratory fume hoods, cleaning and disposal equipment, medical washing equipment, medical sterilizing equipment, hydraulic elevators, metal casework, gas systems for healthcare facilities, processed water, systems for labs, DDC control system, video surveillance system, security and call systems, communications systems, chillers, air handlers and associated equipment, access control systems, fire detection, and alarm systems.

One of the biggest challenges that this project presented was that the project was confined to a site that has severe space restrictions. The construction site itself offered very little adjacent work space and the project storage yard had to be remotely positioned. The existing VA Medical Center Campus was occupied with medical and administrative facilities and there was concern for pedestrian safety, noise control for patients, and limitations for both the visiting public and delivery vehicles.