innovative construction and engineering professionals

736 West Harrisville Rd
Ogden, UT 84404
(385) 333-4400
office@hhicorp.com
Salt Lake City Library

Description:

HHI was the Architectural Precast Concrete subcontractor to Big-D Corporation. The project includes construction of the new library that consists of three buildings tied together under skylights. These building are six stories tall with more than 240,000 square feet for more than 500,000 books and other materials. HHI designed, furnished and installed 87,000 square feet of architectural precast concrete panels. HHI’s partner, PRETECSA, in Mexico City, Mexico, manufactured the precast panels in accordance with the contract documents and HHI’s engineering/design. The panels were shipped by HHI from the manufacturer to Salt Lake City (2,330 miles). In total HHI shipped 140 loads and almost 4 Million pounds a combined distance of 326,220 miles or 13.1 times around the World. HHI installed the panels with its own forces successfully and safely erecting 2,120 panels on the project.

The Crescent Building is almost 400 feet long starts plumb at five stories (90 feet high) and gradually leans to a fifteen-degree angle then back to plumb at a height of 16 feet while arcing around the Triangle Building. This building is truly a work of art and world-class facility with each precast panel warping from one column and becoming a different angle on the next column. There are approximately 1,300 custom crafted panels on the Crescent Building portion of the project.

The Triangle Building features uniquely shaped architectural precast concrete panels to inspire creativity in the Children’s Area of the library. There are keyhole shapes, trapezoids, pentagons and rectangular openings all leading the patrons into different reading rooms. All these panels were designed and placed to be on a long radius creating a portion of what is called “The Lens” portion of the library. The Bar Building is a rectangular administration portion of the project. The building was clad with precast on all four sides starting one level below grade and extending 108 feet into the air. The upper section is a mechanical screen. The ends of the building were solid clad with precast to hide the cast-in-place shear walls.